Byg selv træterrasse

Byg selv træterrasse

Vi har i mange år haft et stykke ubenyttet græs areal foran vores hus, syd – vest vendt, med sol hele dagen, ikke et sted hvor vi gad at slæbe have møblerne hen, fordi de så bare skulle flyttes rundt hver gang vi slog græs.
Men vi havde svært ved at holde øje med vores datter når vi sad på vores nord – vest vendte terrasse, da alle hendes legeredskaber var placeret på modsatte side af huset.

Derfor besluttede vi at bygge en stor træterrasse foran vores hus.

Vi undersøgte mange steder på nettet og så rigtig mange videoer på Youtube, for at endelig finde den løsning som passede bedste til os.
Hos bloggeren Sommerhuset Altnok fandt vi den bedste guide til hvordan vi selv skulle gribe projektet an.
Kuno fra Jem & Fix har også lavet nogle ret gode videoer på Youtube, som vi så flere gange.


Målet blev:
– En træterrasse i mørkt træ, uden synlige skruehuller og med brede brædder og uden samlinger på den lange led. Og med en indbygget pool hvor trægulvet var hævet rundt om, med hegn.


Vi kiggede meget på både hårdt træ og komposit, men begge løsninger lå desværre ud over vores budget. Så vi valgte at bruge brun imprægneret fyr, som var glat på begge sider, uden riller.


Opmåling til træterrasse


For at få en ordentligt billede af hvor stor vi ville have terrassen, afmærkede vi den med mel i en overskåret plastflaske. Det gav et godt udgangspunkt for at se om vore havemøbler ville kunne stå som vi ønskede det og om gangarealerne blev bredde nok.


Før terrasse billede
Før terrasse billede
Opmåling til træterrasse med pool
Opmåling til træterrasse med pool


Herefter blev der lavet adskillige grove skitser og til slut et endelig måltegning. Som vi også kunne bruge til at måle arealerne så vi kunne bestille materialer. Som nævnt tidligere ca. 60m2 terrasse og ca. 25m2 pooltrædække.


>>Se hele materialelisten på terrassen her.Montering af bundrammen

Fastgøre rammen til huset
Fastgøre rammen til huset


Da materialerne til bundrammen var bestilt og leveret gik vi i gang med at sætte reglarne fast til huset med plugs, de steder hvor den skulle direkte i sokklen og ellers bare med 6×100 mm skruer de steder hvor den skulle i husets bundramme. Med udgangspunkt i husets laveste placerede dør.


Herfra kunne vi nu lave den firkantede ramme og få gravet tørv af de steder hvor det var nødvendigt, da vores grund skråner meget.
Der er lavet et lille fald på rammen, så regnvand kan løbe væk fra huset.
Vi gjorde netop ikke dette, vi lagde alle reglarne ud fra huset og flugtede med et skævt bed, desværre. – Lav altid en vinkelret ramme først og fyld derefter ud med flere reglar.


Da vi ville have terrassebrædderne til at gå på langs med huset, lagde vi reglar ud fra huset med ca. 60 cm afstand, fastgjort en en 45×96 mm bjælkesko på bundrammen. Nogle steder lagde vi en tynd kile under for at justere niveauet i bjælkeskoen.
Vi valgt de lidt kraftigere reglar, da de mindre dimensionser slog sig meget i træet.

Bundramme fastgjort på hus
Bundramme fastgjort på hus
Bundramme til træterrasse
Bundramme til træterrasse
Samlinger af reglar
Samlinger af reglarDa reglarne ikke kunne bestilles lange nok, måtte vi forlænge dem med en 40 cm klods. Og med støttepunkt under alle samlingerne.
Undervejs lagde vi ukrudtsdug under hele terrassen.


I modsatte ende klodsede vi reglarne op på genbrugs fliser, med kiler og tagpap, så vandet ville kunne ledes væk uden at det kommer til at skadet træet.


Til sidst satte vi tværstivere på for ca. hver 90 cm. Fastgjort med et par 5×90 mm skruer.


De steder hvor brædderne kom til at ligge helt op mod dørene, skruede vi en metalliste / afdækning op og tætnede eventuelle huller med acrylfuge.

Metalliste ved dør
Metalliste ved dør
Understøttede reglar med kiler og tagpap
Understøttede reglar med kiler og tagpap
Færdig bundramme til træterrasse
Færdig bundramme til træterrasse

Støbepunkter til stolpebærer


For ca. hver 90 cm. lavede vi et støbepunkt til stolpebærer (L formet 75×200 mm). Vi fik fat i nogle gamle tæpperør fra vores lokale tæppeforhandler, de var super gode at bruge og de kostede ikke en formue som evt. plastrør ville gøre. Og hvis man lige skal have miljø-brillerne på, så går pappet jo i opløsning med årene.


Med et pæle bor gravede vi hullerne ca. 90 cm dybe, ialt 75 huller, det gav mange vabler og er helt klart også overdrevet mange, men vil ville helst gå med livrem og seler, så terrassen bliver god og stabil.

Støbepunkter til stolpebærer
Støbepunkter til stolpebærer
Gamle tæpperør til støbepunkter
Gamle tæpperør til støbepunkter


Med ca. 2-3 m3 grus og 19 poser cement (á 25 kg), fik vi støbt en god og solid bund til terrassen. Blandingsforhold 1 x cement : 3 x grus.
Vores erfaring blev at det var meget nemmere at støbe end at klodse reglarne op på fliser, men det var helt klart også en dyrere løsning.

Støberi til træterrasse
Støberi til træterrasse


I næste indlæg kan du læse mere om hvordan vi lagde terrassebrædderne.

4 Kommentarer

Tilføj en kommentar