Forskalling og isolering af loft

Isolering af loft nedefra

Forskalling og isolering af loft nedefra

Et lille overblik over materialerne

Til 50 m2 loft brugte vi:

Knauf isoleringsruller 145mm  (reklamelink)
1 Loftlem
19×100 mm fyr forskallingsbrædder
Spunskruer 4×40
Dampspærre
Dampspærretape
Kabelkraver
Et langt vaterpas (som forlængerarm)
Trykluft hæftepistol
Isoleringskniv
Støvmaske

>>>Læs hele materiale listen her.

Isoleringen

Til loftet valgte vi at bruge isoleringsruller fra Knauf, 2 lag 145mm forskudt for at stoppe kuldebroer. Rullerne målte 96×447 cm og passede derfor lige mellem spærene. Hver rulle havde ca 4 m2. Ligesom til væggene brugte vi Knauf, da det ikke er tilsat formaldehyd og farvestoffer og er mere behageligt at arbejde med.

Knauf isoleringsruller
Knauf isoleringsruller

Men da pladsen på loftet var begrænset besluttede vi os for at isolere nedefra, hvor pladsen var meget bedre.  Fremgangsmåden blev at vi hæftede dampspærre op kun mellem de første to spær, satte nogle få (ca. 5) korte forskallingsbrædder fast, til at holde dampspærren oppe, når vægten fra isoleringen kom ovenpå.
På den måde var der god arbejdsplads fra stigen i hele loftets bredde.
Og så fremdeles, et spær ad gangen til hele loftet var isoleret. Derefter blev den fulde forskalling lavet. Det allersidste loft måtte vi isolere igennem loftlemmen.

Det første lag passede som sagt lige ned imellem spærene, og i det næste lag, startede jeg med en halveret rulle på 50 cm, sådan at andet lag kom til at lægge over samlingerne på det nederste lag.

Dampspærren er hæftet op med en trykluft hæftepistol og samlet med dampspærretape ned til væggene og alle andre steder hvor dugen blev perforeret. Jeg helt klart anbefale en 0,2 mm dug frem for en 0,1 mm. Den tynde er alt for livlig og går meget nemt i stykker. Også hvor strømudtagene i loftet skulle være, satte vi kabelgennemføringer op med DAFA tape.

Isolering af loft nedefra
Isolering af loft nedefra
DAFA kabelkrave
DAFA kabelkrave

For at der kunne cirkulere frisk luft på loftet blev alle enderne skråt skåret ud mod udhænget, så luften udefra kan passere hen over isoleringen op på loftet.
Man kan også gøre det endnu bedre ved at skære en plade til, som man sætter mellem spærene, så isoleringen ikke kan komme til at lukke for luften og så luften ikke kan blæse ind i isoleringen, men kun henover. Et såkaldt vindbrædt.

Ventilation på loftet
Ventilation på loftet

Vi valgte ikke at lave en gangbro, da vi vurderede at pladsen ikke var til det. Og vores valg af spær gjordet det også lidt svært. Måske kommer vi til at fortryde det, det må tiden vise.

Og lad nu værre med at lave det på en flot varm solskinsdag, som jeg gjorde! Det bliver så ulideligt varmt at arbejde med.

Færdigt isoleret loft
Færdigt isoleret loft

Forskalling af loft

Forskalling og isolering af loft
Forskalling og isolering af loft

Der gik ca 200 m forskallingsbrædder til loftet, de blev leveret i 3 m længder. De blev sat op med en afstanden fra midt til midt på 30 cm. Vi startede helt inde ved væggen, sådan at gipspladerne havde noget at gribe i helt inde ved væggene.
Husk hele tiden at have et vaterpas på, så det bliver helt lige, til når gipspladerne skal på.

Alle brædder er skruet med 2 skruer i hver ende og ved hver overgang på et spær. Vi brugte 4×40 mm climate spun skruer og en almindelig skruemaskine. Det er et stort stykke arbejde at skrue så mange skruer i, så måske vi skulle have lånt en båndskruemaskine, ligesom man bruger til gips, bare til træskruer.

En god ide er at bruge en skruetvinge som hjælpende hånd, hvis man går alene med projektet. Det gør det lidt nemmere at få et 3 m bræt op at hænge.

Start på loft forskalling
Start på loft forskalling

Da tilbygningen er en vinkel på det eksisterende hus, ændrede spærene jo naturligvis retning undervejs. Og vi monterede en loftlem til inspektion af både det gamle og nye loft. Loftlemmen blev også tætnet godt med tape og fugebånd i kanterne.

Forskalling i flere retninger
Forskalling i flere retninger
Loftlem i forskalling
Loftlem i forskalling
Forskalling af loft
Forskalling af loft

Og sådan blev vi færdige med forskalling og isolering af loftet i vores tilbygning.

Læs med i næste indlæg hvor jeg fortæller om beklædning af indervægge, med OSB og gips plader.

Ingen kommentarer

Tilføj en kommentar