Træbeklædning af sommerhus med blokhusbrædder

Vi beklæder huset med
blokhusbrædder.

Blokhusbrædder 19x100mm
Blokhusbrædder 19x100mm

Så er der købt ind til at beklæde tilbygningen med vindpap og blokhusbrædder.
Til ca. 60 m2 har vi brugt 4 ruller vindpap (1×20 m) og ca. 190 brædder af 4,2 m
så godt og vel 800 m træbeklædning.

 

Men først lidt om forarbejdet med vindpap og
ventilationslister mm.

Som skrevet blev der brugt 4 ruller vindpap, ruller af 1×20 m. De blev rullet på og fastgjort med en hæftepistol på trykluft. Inden vi lukkede af, lagde vi isolering ind i de udvendige hjørner af træskelettet. Vi valgte at køre hen over dør- og vinduesåbningerne, da vi på dette tidspunkt ikke havde fået vinduer og døre hjem. Så var vi sikre på at huset var nogenlunde tæt til efterår og vinter vejr.

Fastgørelse af vindpap
Fastgørelse af vindpap
Isolering af ydre hjørner før montering af vindpap
Isolering af ydre hjørner før montering af vindpap

Da alt vindpap var monteret, satte vi ventilationslister op, disse er 25x50mm afstandslister i trykket gran. De skal sørge for at der kan cirkulere luft bag træbeklædningen samt at det hjælper med at køle huset lidt af om sommeren. De er bare hæftet med en skrue i top og bund, de får jo masser af søm når beklædningen sættes op.

>> Du kan læse mere her om hvordan træskelettet blev opbygget.

 

Montering af ventilationslister
Montering af ventilationslister
Hjørnemontering af ventilationslister
Hjørnemontering af ventilationslister

I bunden er der monteret galvaniseret musestop lister, som navnet indikere skal forhindre besøg af gnavere og andre kryb under træbeklædningen.

Musestop lister under træbeklædning
Musestop lister under træbeklædning

 

Træbeklædning af sommerhus.

Så er vi ellers klar til at se på beklædningen af huset, som skrevet før har vi valgt blokhusbrædder 19x100mm, da det er det samme der sidder på det eksisterende hus.
Men der var bestemt flere muligheder, vi kiggede bl.a. på klink i trykket fyr. Og vi var endda også faldt lidt for HardiePlank beklædning, som  er et fiber gips (det samme som bølgeeternit tagplader) produkt der imiterer klink træbeklædning ret flot. Fordelen ved HardiePlank er at det er forholdsvis vedligeholdelsesfrit, det er præfabrikeret malet og skal blot skæres til ved montering. Men prisen er selvfølgelig også derefter og eftersom det eksisterende hus så også skulle om beklædes blev det efter vores budget for dyrt.

Træbeklædning af sommerhus
Træbeklædning af sommerhus

Til montering af træbeklædningen brugte vi en trykluft sømpistol, det er helt klar at anbefale. Det er nemt og hurtigt at arbejde med. En vigtig ting er dog at få den indstillet lufttrykket korrekt, så den ikke ødelægger brættet når den skyder.

Og kunne ikke være foruden min skønne kap – geringssav fra Milwaukee værktøj. Det er fantastisk til sådan en opgave. Til at skære enderne til efter montering, brugte vi en rundsav.

Trykluft sømpistol til montering af træbeklædning
Trykluft sømpistol til montering af træbeklædning

 

Alle brædder blev grundet og malet 1 gang inden vi satte dem op, da blokhusbrædder er ubehandlet træ. Og af erfaring har vi lært at det er super vigtigt at få malet ind i fer og not. Da træet naturligvis vil arbejde efter det er sat op og det kan gøre at ubehandlet træ kommer til syne med tiden, hvis det kun er malet på overfladen efter montering.

Helt sikkert et kæmpe stykke arbejde, men vi lavede det sideløbende med at vi lagde taget, så var det rart at kunne veksle lidt mellem opgaverne. Og det var bare et fornøjelse at kunne fornemme det endelige resultat da de blev sat op,, i og med at de havde farven som det eksisterende hus… eller næsten. Noget gik galt med farvekoden hos maleren. Heldigvis skal det hele jo males over til sidst.

Grunding af blokhusbrædder
Grunding af blokhusbrædder
Grundet og malet 1. gang, blokhusbrædder 19x100
Grundet og malet 1. gang, blokhusbrædder 19×100

 

Der gik noget galt med farvekoden hos farvehandleren, så slutresultatet bliver det til højre :o)
Der gik noget galt med farvekoden hos farvehandleren, så slutresultatet bliver det til højre :o)

Nok om træbeklædning for nu, næste gang skal vi lave udhæng og så kommer vinduerne forhåbentlig snart hjem fra fabrikken !! Wee.
Husk at du kan tilmelde dig mit nyhedsbrev og automatisk få en reminder på mailen når der er nyt på bloggen.

 

 

10 tanker om “Træbeklædning af sommerhus med blokhusbrædder

 1. Hej Elise, det er meget spændende at følge med i jeres byggeproces. Hvor er i seje! Jeg vil i al beskedenhed høre hvad jeres budget er… Vi drømmer om en dag at lave en lignende øvelse, hvis vi får tid, råd og modet til det:) mvh Lise

  1. Hej Lise,

   Tak fordi du læser med, det er dejligt at vide at bloggen her kan være til inspiration for andre der går med byggeplaner. Det var netop derfor vi søsatte den :o)
   So far – har vi brugt godt 130.000 kr. inkl. døre og vinduer og vi regner med at resten vil stå os i 35-45.000. Dertil vil så komme en varmekilde som vi ikke har beløbet på endnu. Så vi ender et sted mellem 150.000 – 200.000 + varmekilde.

   Jeg håber at det er svar nok :o) Og at i en dag giver jer i kast med selv at bygge.
   Det er en meget lærerig proces, og selvfølgelig tidskrævende med et lille barn i huset. Men der er bestemt en skøn følelse af stolthed over at bygge sit eget hus.

   Vi læses ved :o)

   Hilsen Elise og familien.

 2. Hej! Jeg vil gerne høre hvilke søm eller dykkere I har brugt til at fastgøre blokhusbrædderne med og er det en søm- eller dykkerpistol I har brugt?

 3. Hej Elise. Spændende projekt i har været i gang ned. Jeg er selv igang med et lignende projekt. Faktisk meget lignende :). Dog er der tale om et kolonihavehus på 50 m2. Jeg er sammen med entreprenøren snart færdig med fundamentet, som er støbt på nogenlunde samme måde som jeres, også med gulvvarme. Jeg har endnu ikke besluttet mig i forhold til varmekilde, men tænker at det skal være en luft til vand varmepumpe. Er det også det i har valgt, og har du evt et forslag til hvor man finder sådan en?

  1. Hej Peter

   Tak fordi at du læser med.
   Ja som du selv tænker, så har vi også valgt en luft til vand varmepumpe. Da jeg har arbejdet hos en VVS grossist kunne vi med fordel købe en god model via dem.
   Vi har valgt en lidt billigere model uden noget fancy teknologi i. Den er fra firmaet BAXI / HS Tarm og hedder Alezio 6 kw, med en indbygget varmtvandsbeholder på 200 L.
   Vi kiggede også på produkter fra Vølund og Bosch. Vi har i forvejen en luft til luft fra Panasonic som vi er meget glade for.

   Held og lykke med dit kolonihavehus 🙂

   Hilsen Elise og familien

 4. Hej Elise.

  Har i skæret beklædningsbrædderne i smig, for at samle dem i hjørnene?

  DB Jesper

 5. Hej
  Spørgsmål ang. vindpap: Har I fastgjort det til top eller bundrem hele vejen vandret eller bare sømmet det fast? Jeg kan se, at bunden sidder med musegitter, men er der brugt tape eller lim? Tænker på om vinden kan komme ind fra bunden eller toppen af pappet ind i isoleringen.

  1. Hej Morten,

   Vi har ikke brugt lim eller tape, vi har sømmet det fast med en sømpistol. Det er ikke mit indtryk at vinden kan komme op under. Håber at det er svar nok og at du er kommet godt i gang ,med dit byggeprojekt. 🙂

   Hilsen Elise

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *