Pooltrappe

Opsætning af fritstående stålpool – Guiden

Stålpool opsætning guide
Stålpool opsætning guide
Opsætning af fritstående stålpool
Opsætning af fritstående stålpool

Nogenlunde sådan her var billedet i mit hoved da pool projektet tog sin spæde start. Vi ville bygge en stor – meget stor – træterrasse i god kvalitet med plads til leg og spisning, med en integreret pool i et højere niveau.
Jeg må sige at der stadig mangler de sidste finish, men jeg syntes at vi er meget tæt på målet.

Jeg skal nok afsløre det færdige resultat sidst i indlægget.

Skitsetegning af pool projekt
Skitsetegning af pool projekt

Her kommer guiden trin for trin. Jeg håber at du vil kunne finde inspiration til egne projekter. Vi er ikke professionelle, blot et par nysgerrige mennesker med hænderne godt skruet på. Jeg garanterer ikke at alt vi laver er korrekt eller godkendt efter alle normer, men vi gør det bedste vi kan for at oplyse om de fald grupper der kan være i byggeprocesserne.

God læselyst 🙂

>>Her kan du læse indkøbslisten til pool projektet

Trin 1 – Hvor skal og må poolen placeres?

Ifølge Bygningsreglementet BR18 (2018) skriver de her at :

Placering i forhold til skel: § 179

For opholdsarealer i det fri, der er hævet mere end 0,30 m fra terræn, udestuer, udvendige trapper, altaner, skorstene, tagterrasser, svømmebassiner samt solcelleanlæg eller solfangere og lignende gælder følgende afstandskrav:

1) 2,50 m fra skel for fritliggende enfamiliehuse, tofamiliehuse og dobbelthuse.

2) 5,0 m fra skel for sommerhuse.

Se hele beskrivelsen her.

Omkring byggetilladelse skriver de:

Følgende typer af byggearbejder skal overholde bygningsreglementet, men kan udføres uden ansøgning om byggetilladelse:

5) Udendørs svømmebassiner og havepejse i tilknytning til enfamiliehuse, tofamiliehuse, dobbelthuse og sommerhuse.

Læs hele beskrivelsen her.

Og sidst også lidt omkring indhegning:

Udendørs svømmebassiner og havepejse i tilknytning til enfamiliehuse, tofamiliehuse, dobbelthuse og sommerhuse –

Bygningsejeren er selv ansvarlig for, at det pågældende byggearbejde ikke udgør en fare, f.eks. i form af indhegning af et svømmebassin, der hindrer, at forbipasserende falder i.

Læs hele beskrivelsen her.

Spørg evt. teknisk forvaltning i din kommune, jeg er sikker på at de vil kunne hjælpe. Men jeg syntes nu at Bygningsreglementet siger det ret præcist.

Kabler og rør i jorden

Det er også vigtigt at undersøge om der løber kabler eller rør under jorden, der hvor du vil placere din pool. Vi bestilte en opmåling fra Radius – ganske gratis, de mærkede fint op på græsset hvor vores hoved kabel til huset lå, så vi holdte os fri af det.

Det er selvfølgelig også rigtig godt at tage højde for træer med meget løvfald i nærheden, følg solen og find et sted hvor der er god sol hele dagen. I det hele taget – overvej nøje hvordan i vil bruge poolen og hvad der evt. skal være omkring den.

Trin 2 – Mål op og klargør underlaget

Opmåling til pool
Opmåling til pool

Opmærkning

Et godt tip her, er at tage en brugt sodavandsflaske ca. 1 1/2 L – og skære bunden af, behold proppen på, og fyld flasken halvt med mel.
Sæt en snor om flasken og find hvor du vil have midten af poolen og bind snoren fast i en pind i centrum. Så laver man en kæmpe passer, og løsner proppen og tegner med melet på græsset. Det forsvinder selvgølgelig efter nogle dage, men jeg syntes at det var en god måde at visualisere den faktiske størrelse og naturligvis bruge det som grave guide.

Planering af underlaget

Først og fremmest skal græsset graves væk, hvis du altså ikke sætter den på et eksisterende fliseunderlag. Vi kørte 3-4 trailerfulde væk, det gav vabler og sorte tæer 🙂
Og ja så måtte vi selvfølgelig lige flytte legehuset væk.

Sørg for at grave ca. 40-50 cm mere af i diameter, da det bliver svært at montere sidestolperne ned i fødderne/beslagene, hvis der er en høj kant i jorden. ( Been there – done that).

Grave græstørv væk
Grave græstørv væk
Afretning af underlag til pool
Afretning af underlag til pool

Det er vigtigt at få et underlag som er stenfrit og helt i vatter. Det kræver en hel del forarbejde, men tro mig – hellere bruge en dag mere på det her, end at få en bulet, skrå og ujævn bund i poolen, som efterfølgende bliver meget svær at rette op på.

Til at give et blødt og lækkert underlag at gå på, brugte vi 2-3 poser (affiliate annoncelink) fugesand fra byggemarkedet. Det gør det nemmere at få rettet helt op på bunden, men pas på ikke at bruge for meget til at rette skævheder op, da det kan gøre at poolen skrider.

Sandet fugtede vi let og kørte over nogle gange med en (affiliate annoncelink)pladevibrator, for at gøre underlaget holdbart og stabilt.

Fugesand til poolbund
Fugesand til poolbund

Herefter kan bundskinnen samles efter den medfølgende brugsanvisning, som i vores tilfælde var meget svær at tyde.
Vi skubbede metalfødderne ind på midten af hver skinne og samlede herefter skinnerne med de medfølgende plastmuffer. Her er det vigtigt at de sidder helt nøjagtigt på midten af skinnen, ellers giver det problemer til slut når top skinnerne monteres.
Vi lavede et krydsmål for at sikre at poolen var nøjagtig rund, mufferne tillod lidt luft til småjusteringer.

Bundskinne til stålpool
Bundskinne til stålpool
Fliser til poolunderlag
Fliser til poolunderlag

For at give ekstra støttepunkter til fødderne/belagene, hvor sidestolperne monteres fast på, placerede vi en sekskant-flise ved hvert beslag, sørgede for at de lå i vatter. Vi rettede dem til med lidt grus under. 10 stk. til vores pool, jeg fandt dem gratis på nettet.

Filtunderlag til stålpool
Filtunderlag til stålpool

For at gøre underlaget i poolen endnu mere lækker og blød at gå på, købte vi en filtdug (reklamelink), som var færdigskåret. Ovenpå denne lagde vi bundskinnen, nu klar til at blive monteret helt.

Trin 3 – Montering af poolvæg

Montering af poolvæg
Montering af poolvæg

Ved montering af selve polvæggen er det bedst at være 2 hvis ikke 3 personer. Den er tung og uhandy. Vi lagde en finér plade ud i midten af underlaget, og satte rullen herpå, så er det lettere at stå og rulle den ud stille og roligt.

Monteringen skal helst være på en solrig dag uden vind. Da væggen bliver helt umulig at arbejde med.

Start med at sætte væggen op i bundskinnen der hvor du ønsker at have pumpen placeret, da der ofte allerede er skåret ud til skimmeren lige i starten af rullen.

Et godt fif er at starte lige midt på et bundbeslag/fod, så kan “sømmen” skjules til sidst bag en sidestolpe.

Så er det ellers bare stile og roligt hele vejen rundt, en person eller 2 løfter væggen på plads imens en person løsner rullen, uden at beskadige bunden af poolen. Forsigtig forsigtig med ikke at ødelægge det finde nye sand underlag.

Samling i poolvæg
Samling i poolvæg

Når væggen er på plads hele vejen rundt, skal den samles med de medfølgende bolte og møtrikker. De runde udad og de flade ind mod poolen. I vores tilfælde fulgte der en klar plastpose med til at dække møtrikerne på indersiden, således at de ikke kan gnave hul i lineren.

Vi valgte både at bruge den og ovenpå sætte gaffatape hele vejen ned.

Samling af poolvæg med gaffatape
Samling af poolvæg med gaffatape

Efter polvæggen er sat op, er det vigtigt at støvsuge bunden forsigtigt og fjerne evt. Spidse genstande. Nu skal der gøres klar til lineren.

Ved alle samlingerne i bundskinnen, satte vi gaffatape henover, for at undgå nogle skarpe kanter ind mod lineren.

Klargøring til montering af pool liner
Klargøring til montering af pool liner

En ting som vi ikke fik gjort her, er den mulighed for at gøre kanten mellem bund og væg mere rengøringsvenlig, nemlig enten at ligge en skrå kant af sand eller købe en færdiglavet skrå flamingokant (en pool cove). Det tager også noget at vandtrykket væk fra bundkanten, så lineren ikke kan glide ud under kanten.

Stige udvej fra pool ved opsætning
Stige udvej fra pool ved opsætning

Det er en rigtig god idé at  lave en udvej med en stige på en træplade til at beskytte bunden.

Trin 4 – Montering af pool liner

Montering af pool liner
Montering af pool liner

Når pool lineren skal monteres skal det være en vindstille varm solskinsdag. Så  bliver den meget lettere at arbejde med og folderne glattes lettere ud.

Selve lineren har en søm hele vejen rundt som skal ligge langs med kanten af bunden, samtidig er der også en lodret søm ned af lineren på væggen, her kan man kontroller at den hænger lige, hvis altså sømmen er helt lodret.

Tøjklemmer til at fastgøre pool liner med
Tøjklemmer til at fastgøre pool liner med

Vi hæftede lineren med tøjklemmer på kanten imens vi gik og rettede den til på strømpefødder. Der må hoppes og trækkes lidt for at få den helt på plads. Når lineren er  rettet til kan de smalle kantlister klemmes nedover.

Hvis den medfølgende poolstige (reklamelink) endnu ikke er samlet (som var vores tilfælde) – så kan en yogamåtte og et par trappestiger gøre tricket.

Stige ind og ud af pool
Stige ind og ud af pool

Inden skimmeren monteres kan man sætte en industristøvsuger (vi brugte dog en almindelig husholdnings- model) ind i skimmerhullet og tætne med gaffatape, så dannes der vakuum og pool lineren bliver næsten helt glat.

Støvsuger til at trække dugen helt glat med
Støvsuger til at trække dugen helt glat med
Vakuum sug med støvsuger
Vakuum sug med støvsuger

Alternativt kan man selvfølgelig undvære støvsugeren og så være lidt bedre til at rette lineren til hele tiden imens der fyldes vand i.

Trin 5 – Montering af sidestolper

Inden der kan fyldes vand i poolen skal væggen stives af og støttes med de medfølgende stolper. De monteres i bundbeslagene og topbeslaget sættes der hvor de hvide kantlister i plast mødes. Hvis man har sat et bundbeslag ud for samlingen af polvæggen, gemmes denne nu bag en stolpe.

Vi valgte også at sætte den store kantliste på her, jeg tror det kunne have ventet ind til poolen var halv fuld, så lineren bedre kunne rettes til.

Montering af topbeslag og lister
Montering af topbeslag og lister
Montering af sidestolper på stålpool
Montering af sidestolper på stålpool

Trin 6 – Vandpåfyldning

Herefter kan der hældes vand i poolen, vi brugte en almindelig haveslange, bundet fast til en stige – man kan også bestille en vandvogn som kommer og fylder op, men jeg ved ikke hvad sådan noget vil koste. Vi kontaktede vores vandforsyning for en sikkerhedsskyld forinden, blot for at høre om der var noget vi skulle oplyse dem op, når nu vi tappede 17.000 liter vand på 3-4 dage. men det var der ikke hos dem. De mistænkte kun vandskader hvis de kunne se vandforbruget om natten også.

Som det kan ses på billedet her nedenfor, så blev vores liner ikke pæn og glat, især ikke ved skimmeren. Det er en ommer næste gang vi skal skifte lineren. Vi lavede den fejl at vi slukkede for støvsugeren for tidligt og fik derfor en løs, krøllet liner. Samt at topskinnerne gjorde at vi ikke kunne gå og lave småjusteringer på dugen under opfyldningen.

Vandpåfyldning af stålpool
Vandpåfyldning af stålpool

Jeg satser på at denne liner kan holde 3 år ca. Da det er en 0,3 mm dug. Vi skal klart have en kraftigere liner i næste gang, både så den ikke er så sårbar og at den har en længere levetid.

Et godt råd: Når vandet er næsten helt oppe ved indgangshullet og skimmeren, bør man først montere dysser og skimmer rammen. Der skæres blot ud med en hobbykniv og så skrues delene på.

Et godt råd: Vores fejl lå helt klart i, at vi satte topskinnerne på alt for tidligt, det havde været bedst blot at montere plastlisterne på topkanten, derefter lave de nødvendige til rettelser på lineren undervejs i påfyldningen og så først når poolen er halv fuld sætte topskinnerne på.

Da vi havde fyldt ca. 2-5 cm vand i poolen, kravlede jeg ned på alle fire og skubbede folderne ud til siderne med hænderne. Det var en kold fornøjelse med de 8 grader der kom ud af haveslangen. Gys.

Trin 7 – Montering af topkant

Montering af topkant på fritstående pool
Montering af topkant på fritstående pool

Når sidestolperne er monteret og poolen lineren glattet pænt, kan topkanterne monteres, husk at vende dem med den brede kant udad. Det er nemt at få byttet den rundt. Det kan godt kræve lidt finjustering at få den til at passe helt i beslagene.

Montering af sikkerhedshætter på poolkant
Montering af sikkerhedshætter på poolkant

Når de er sat fast, så skal de medfølgende sikkerhedshætter sættes uden på skruerne forneden. Og til sidst skal de store hvide beskyttelses hætter sættes over top beslagene.
Start med at hægte dem på indersiden og træk dem ned over kanten på ydersiden.

Montering af sikkerhedshjørner på poolkant
Montering af sikkerhedshjørner på poolkant

Trin 8 – Montering af skimmer

Montering af skimmer
Montering af skimmer

Når poolen er hav fuld og lineren fin og glat, kan skimmeren monteres. Husk pakningen. Hulleren kan markeres med en skruetrækker eller lignende og så kan hullet skæres ud med en hobbykniv.

Vi holder vandniveauet ca. midt imellem de to skruer på de lodrette kanter. Så kører skimmeren bedst.

Trin 9 – montering af pumpen

Det er bedst hvis der kan lægges et fast underlag ved pumpen og den skal være forholdsvis let at komme til. Vi har valgt at køre med et saltvandsanlæg på vores pool, for at bruge færre kemikalier og gøre vandet mindre hårdt ved vores sarte hud. Det kræver blot en Chlorinator (reklamelink), som selv omdanner poolsalt til klor, uden at vi behøver at tilsætte noget. Vandet er behageligt, blødt og helt klart. Det svier ikke i øjnene når man dykker.

Vi har tilkøbt et sæt lukkeventiler så vi lettere kan lukke poolen af til vinteren. Eller hvis vi skal rense filteret i pumpen.

Vi har fået super god rådgivning hos Pool Oasen i Skibby, samt Poolrådgiveren i Frederiksværk.

Vi startede ud med filtersand, men besluttede ret hurtigt at udskifte det med filterkugler (reklamelink) i stedet, det gør pumpen ikke er så tung, og det bliver en del lettere at lukke poolen ned for vinteren. Hvor vi lukker ventilerne, tømmer pumpen, propper af i returløbet og skimmeren og sætter pumpen i skuret vinteren over. Kuglerne gør også at vi undgår at få sand ind i poolen, som vi døjede lidt med i starten.

Montering af pumpe til stålpool
Montering af pumpe til stålpool

Vi havde oprindeligt også købt et UV filter (reklamelink), men vi blev rådgivet til at droppe det, da det modarbejdede vores chlorinator, så enten det ene eller det andet, ikke sammen.

Vandet kommer først over i pumpen, derefter i chlorinatoren og derefter retur ud i poolen.

Vi har efter monteret et solpanel, som bruger vakuumrør. Vandet løber langsom igennem via en kuglehane som er knebet lidt. Det øger temperaturen betydeligt i poolen. Sidste år kom vandet ikke over 20 grader(2017 – verdens dårligste sommer), i år (2018) har temperaturen ligget mellem 24-26 grader.

Solpanel VK25 på pool
Solpanel VK25 på pool
Solpanel tilslutning til pool
Solpanel tilslutning til pool

Trin 10 – Afdækning af pool

Nu er poolen brugbar, men den bliver lynhurtigt snavset hvis den ikke er overdækket med noget.

Vi valgte at købe et SunnyTent, både for at børnesikre den, beskytte mod skidt og snavs, men også for at holde vandet varmt.

Vi har også overvejet at isolere kanterne udvendigt med styrolitplader (flamingoplader) for at vandet ikke mister for meget varme. Jeg har set eksempler på at man meget enkelt bare sætter dem på højkant hele vejen rundt og fæsterne dem med et reb eller gaffatape.

>>Se indkøbslisten her for pool og tilbehør

SunnyTent til pool
SunnyTent til pool

Trappe

Vi valgte at købe en rigtig pooltrappe, både for at gøre det lettere for børn og ældre at komme op og ned i poolen, men også fordi at vi lavede et pooldæk hele vejen rundt om poolen. Vi fandt en god model i Den Blå Avis.

Pooltrappe
Pooltrappe
Pooltrappe
Pooltrappe

Her er en lille monteringsvideo fra GRE:

Så er det bare ud og nyde poolen og have masser af dejlige timer i den.

Opfølgende kommentarer 3 bade sæsoner senere :

 • Vi savner at vi ikke isolerede bunden med skumplader eller kraftig flamingo, da den taber en del varmen om natten.
 • Vi har efterfølgende sat 50mm flamingoplader op hele vejen rundt om poolen, men det havde været noget lettere at gøre det først, inden vi byggede terrassen omkring.
 • Da vi kører med saltvandspool, så er det ret hård for metallet, især på topbeslagene og pladerne, dem kunne vi evt. have malet på undersiden for at give ekstra beskyttelse.
 • Vores løsning med overdækning af poolen er desværre købt for billigt og skal kraftigt opgraderes nu ( der skal nok snart komme lidt mere om dette) de små metalbeslag som samler glasfiberstængerne er tærret helt op og flækker en efter en. Du kan læse mere om opgraderingen her.

Slutresultatet

Som lovet kommer der selvfølgelig et par billede af hvordan projektet endte med at se ud, vi mangler kun at male hegnet, sætte et gelænder på og afdække rundt om poolen ned mod græsset.

Grunden til at vi ikke har plansænket gulvet og kanten af poolen, er for at gøre det vanskeligere at træde forkert og falde i vandet, og for at lettere kunne skifte lineren i poolen med årene, uden at skulle skrue gulvbrædderne op.

Terrasse og pool hegn guides kommer snart på bloggen 🙂

Pool indbygget i terrasse
Pool indbygget i terrasse
Stålpool indbygget i terrasse
Stålpool indbygget i terrasse
Færdig resultat af terrasse med indbygget pool
Færdig resultat af terrasse med indbygget pool

16 Kommentarer

 • Afdækning af hævet pooldæk - ESICraft 25. juli 2022 at 21:50

  […] om vores stålpool har vi lavet et hæve træ dæk, som selvfølgelig skal have en flot afslutning.Vi valgte at bruge […]

  Svar
 • Udskiftning af stænger på Sunny Tent til fritstående pool - ESICraft 14. august 2021 at 16:29

  […] Opsætning af fritstående stålpool – Guiden 4 år siden […]

  Svar
 • Lars 17. juli 2021 at 14:43

  Hvad kostede poolen jer?

  Svar
  • Elise 21. juli 2021 at 19:24

   Hej Lars,

   Jeg mener at poolen alene stod os i ca. 7- 8.000 kr. Teltet kostede ca. 3.000 kr. Og så er der købt tilbehør for et ukendt beløb hen over årene 🙂
   Tak fordi at du læser med, god sommer.

   Hilsen Elise og familien.

   Svar
 • Artthegan Sriskaran 26. maj 2021 at 0:55

  Hej. Hvem fik i den monteret af?

  Svar
  • Elise 26. maj 2021 at 20:31

   Hej ,

   Vi har selv monteret poolen. Som du også kan læse i guiden.

   Hilsen Elise

   Svar
 • Sandra 28. marts 2021 at 22:59

  Hvor er jeres pool-trappe fra?

  Svar
  • Elise 1. april 2021 at 7:34

   Hej Sandra,

   Vi har købt vores pooltrappe har vi købt i den blå avis. Jeg har ikke kunne finde nogen magen til i butikkerne. Vi er ellers meget glade for den, vores børn har stor glæde af at lege på trinene og den gør det nemt for alle at komme op og ned.

   Held og lykke med trappe jagten og god påske.

   Hilsen Elise og familien

   Svar
 • Udskiftning af dug / liner i stål pool - ESICraft 24. juli 2020 at 16:04

  […] >>Læs mere her om hvordan vi satte poolen op trin for trin […]

  Svar
 • Helle 15. juli 2020 at 10:06

  Hvad mener du med at uv lampe modarbejder klorinatoren?

  Svar
  • Elise 15. juli 2020 at 22:09

   Hej Helle,

   Jeg må indrømme at det bare er det som vi fik oplyst i vores lokale poolcenter, at UV lyset neutraliserer kloren. Jeg kan godt se nu at der er flere som laver klorinator med indbygget UV lys, så måske har vi blot fået forkerte oplysninger.

   Hilsen Elise

   Svar
 • Rene Andersen 4. juli 2020 at 13:18

  Hej Elise.
  Det er rigtig god vejledning til montering af vores pool.
  Men hvordan suger du vaccum mellem liner og stålkant? Altså uden at støvsuger slangen kommer til at suge lineren ind til sig?
  på forhånd tak.

  Svar
  • Elise 10. juli 2020 at 15:02

   Hej René,

   Tak for spørgsmålet. Dejligt at du kan bruge bloggen som inspiration.

   Det er meningen at støvsugerslangen skal hele vejen ned langs med pool væggen bag lineren, så den netop ikke suger på dugen.

   Vi har erfaret at med en tynd dug 0,3 / 0,4 mm som vores , er det lettere uden støvsuger. På en god varm sommerdag så dugen er blød og let at arbejde med. Så bare stramme den op løbende imens vandet fyldes i.

   Jeg kommer med et nyt indlæg i løbet af nogle dage, hvor vi viser hvordan vi netop har udskiftet dugen på denne måde, med et flot resultat, uden rynker og folder.

   Vi ønsker dig en god sommer.

   Hilsen Elise og familien

   Svar
 • Isolering af stålpool - ESICraft 4. juli 2020 at 10:50

  […] >>Du kan læse mere her om hvordan vi satte poolen op […]

  Svar
 • Byg selv træterrasse - materialeliste - ESICraft 28. september 2019 at 11:03

  […] >> Her kan du læse om hvordan vi satte pool op […]

  Svar
 • Opsætning af fritstående stålpool - Indkøbslisten - ESICraft 17. marts 2019 at 16:06

  […] Opsætning af fritstående stålpool – Guiden 7 måneder siden […]

  Svar

Tilføj en kommentar