Sunburst hegn

Byg selv sunburst hegn


Da vi byggede trædækket rundt om vores pool, vidste vi ikke helt hvilket hegn vi ønskede os. Én ting var sikkert, det skulle ikke bare være et eller andet standard hegn fra et byggemarked. Så jeg begyndte at lede på nettet, primært Pinterest og Youtube.


Vores ønsker var at det skulle give afskærmning uden at være massivt, og stadig tillade at man kunne sidde på terrassen og holde lidt øje med poderne i vandet.


Jeg faldt over et gør det selv projekt fra Marty’s Musings , hvor jeg blev inspireret til vores eget sunburst hegn. Vi har lavet afdækning på bege sider for at give en pæn finish, ellers er de meget ens.


>> Du kan læse mere her om hvordan vi byggede trædækket rundt om poolen.Sådan byggede vi vores sunburst poolhegn


Først kørte vi på trælasten og spurgte pænt om vi måtte få lov til at gå og samle noget at deres affaldstræ op. De trykimprægneret pinde som der ligger imellem brædderne når de får dem leveret på paller, og som de bare smider ud løbende, passer perfekt til vores projekt, de måler ca. 25×25 mm.


Med et venligt smil og lidt til kaffekassen fik vi lov til at tage så mange vi skulle bruge. Vi endte med at bruge ca. 350 stk.
Så ellers hjem og male dem, inden montering. Vi fik desværre ikke malet dem alle og det har vi i den grad fortrudt, for de er meget besværlige at male når først de er monteret.
Vi glemte desværre også at løbe over dem med lidt sandpapir, det havde nok været en ret god ide, da de er meget ru og ikke høvlede.

Genbrugstræ til sunburst hegn
Genbrugstræ til sunburst hegn

Monterig af rammen til hegnet
Monterig af rammen til hegnet


For at have noget at gøre pindene fast i, satte vi en afstandsliste 25×50 mm op midt på stolperne med et 5×100 mm spunskruer(reklame link), i for borede huller.
Enkelte steder måtte vi skære afstands listerne i smig på bordsaven, så vinklen passede bedre med stolperne. Selve stolperne fik også lige en hurtig tur med en excentersliber(reklame link).


Hegns fagene er ca. 80×200 hele vejen rundt, 11 fag i alt og en låge. Stolperne måler 85 cm i højden over gulvet og er 97×97 mm(reklame link).
Vi lavede afstand ned til trædækket på ca. 5 cm og kørte helt op til toppen af stolpen, da der skal afsluttes med et afrundet topbræt til sidst.


Afdækningsbrædderne måler 21×95 mm høvlede brædder, monteret med 4×40 mm galv. skruer.

Opstart på sunburst hegn
Opstart på sunburst hegnHegnsfagene


Da rammen på bagsiden var monteret, satte vi den første pind fast i center at hegnet, uden at afkorte den, det gjorde vi som det allersidst med en håndsav.


Vi lavede et lille afstandsklods på 6 cm, for at sikre at hegnet lever op til samme krav som en børne tremmeseng. Det er muligt at vores endda sidder noget tættere sammen, men det giver stadig fint udsyn igennem hegnet og lidt læ og afskærmning for dem som bader.


Herefter gik vi ud til hver side, pindene er fastgjort med 4×30 mm skruer, med afstandsklodsen i toppen og helt skubbet sammen i bunden.
Det at vi samlede dem direkte på faget gjorde at vi havde noget ekstra skærearbejde, når vi kom ud til siderne. Men mange af pindene kunne vi genbruge det afskårede til andre steder på hegnet.

Montering af pinde på sunburst hegn
Montering af pinde på sunburst hegn

Sunburst hegn afstandsklods
Sunburst hegn afstandsklods

Sunburst hegn DIY
Sunburst hegn DIY


Efter alle genbrugspindene var monteret, satte vi endnu en ramme med høvlede 21x95mm brædder på, så der var en pæn finish bånde inde fra og ude fra. Til sidst savede vi alle de overskydende pinde af med en håndsav.Lågen


Til lågen lavede vi rammen først med vores 21×95 mm brædder og afstandslister 25×20 mm. Men ellers bygget op på samme måde som hegns fagene.

Værktøj til montering af hegnet: skruemaskine, kapsav(reklame link), bordsav, vaterpas, skruetvinger, vinkelmåler, håndsav, tommestok og blyant.

Sunburst havelåge
Sunburst havelåge

Sunburst havelåge
Sunburst havelåge


Lågen er monteret med et standart låge beslagsæt fra Jem&Fix, vi startede ud med at sætte et hjul på lågen, men det blev ikke den bedste løsning, den er blevet spændt ekstra godt op så den ikke hænger.

Sunburst havelåge
Sunburst havelåge

DIY Sunburst poolhegn
DIY Sunburst poolhegn

Ramme til sunburst poolhegn
Ramme til sunburst poolhegn

Topbrædt til sunburst hegn
Topbrædt til sunburst hegn

Sunburst hegn
Sunburst hegn

Malet poolhegn
Malet poolhegnDet færdige resultat


Her et det endelige resultat, dog unden topbrædt, da vi ikke er blevet enige om det rette løsning. Men vi snakker om at dele en pæl i to og bruge, da vi ikke kan lide de færdiglavede fordi de er udhulede, som ellers kan ses på billedet længere oppe i dette indlæg.


Jeg håber at dette kan give inspiration til andre som gerne vil lave deres eget hegn. Mit bud er at vi på de her ca. 20-24 meter hegn incl. låge har brugt ca. 1500 kr. på materialer uden maling og stolper, som vi allerede havde monteret med terrassen.

Find også en fin guide over mange andre slags hegn her hos Happy DIY Home.

Malet poolhegn
Malet poolhegn

3 Kommentarer

 • Afdækning af hævet pooldæk - ESICraft 25. juli 2022 at 21:55

  […] >>Her kan du læse om hvordan vi selv byggede vores flotte “sunburst” pool hegn, m… […]

  Svar
 • Sigurt 4. juli 2021 at 11:48

  Hejsa,

  Hvor er pool stige købt henne?

  Svar
  • Elise 21. juli 2021 at 19:22

   Hej Sigurt,

   Pool stigen er købt på DBA (den blå avis) desværre har jeg ikke selv kunne finde den nogle steder hos danske forhandlere. Jeg har dog set en lignende model på nogle Tyske hjemmesider for pool tilbehør.
   Vi er meget glade for den, så jeg kan sagtens forstå at du spørger.

   Hilsen Elise og familien

   Svar

Tilføj en kommentar