Tagkonstruktion spær og vindgitterbånd

Opsætning af tagspær

Så er spærene kommet fra spærfabrikken, så fik vi da ellers bare lige 2 uger med regn og stormvejr, så de blev pakket pænt ind og lagt på terrændækket.

Tagspær sommerhus tilbygning
Tagspær sommerhus tilbygning

Men op kom de,  vi valgte at få dem fra fabrik for at spare penge og tid, men vi må nok erkende at vi lige så godt selv kunne have lavet dem. I bagklogskabens klare lys :o)
De er lavet med 20 graders hældning. Du kan se dimensionerne på billederne nedenfor. Udover disse spær fik vi også to små til at sammenbygge til de to tage
(også kaldet et kelparti) samt et dobbeltspær/hoved spær.

Tagspær dimensioner
Tagspær dimensioner dobbelt udhæng
Tagspær dimensioner
Tagspær dimensioner enkelt udhæng
Kehlparti sammenbygning tagspær
Kehlparti sammenbygning tagspær

I forlængelse af det eksisterende hus har vi lagt 6 spær med udhæng kun til den ene side. De sidder fast i bjælkesko på hoved spæret, to spær som er sat sammen. De er monteret på topremmen med vinkelbeslag og beslagskruer. For at holde dem på plads under monteringen satte vi lægter på som støtter.

Tagspær
Tagspær
Bjælkesko til spær
Bjælkesko til spær

Taglægterne har vi gjort fast under det eksisterende tag, så de fanger på to spær, det skulle give godt med stabilitet.

Tagkonstruktion tilbygning sommerhus
Tagkonstruktion tilbygning sommerhus

Vi er ikke helt færdige med at lave skotrender, men der er lavet klar til at ligge krydsfinér plader, så zinken har noget at hvile på, da den ikke kan bære sig selv. Der kommer flere billeder op så snart de er færdige.

Tagspær sommerhus gør-det-selv
Tagspær sommerhus gør-det-selv

 

Rejsegilde.

Vi har naturligvis også holdt det obligatoriske rejsegilde, på trods af at vi har været få mand på byggeriet. Det er rart at kunne vise sin påskønnelse af venner og families hjælp på sådan et gør-det-selv projekt.

Jeg var på nettet og søge lidt omkring traditionerne for et rejsegilde, de faste ting og myterne.

Første er der jo kransen, den bandt vi med grønt fra haven, lidt blomster, silkebånd og et flag selvfølgelig. Det siges at den kan hænge både vandret og lodret, men i Østdanmark ses det oftest at den hænger vandret.

Rejsegilde krans
Rejsegilde krans

Så blev venner og familie ellers inviteret og takket for deres hjælp på byggeriet. Det var en rigtig hyggelig eftermiddag med grillpølser, ribbenssandwich og øller.

Rejsegilde menu
Rejsegilde menu

 

 

Stormsikring, stabilisering med vindgitterbånd.

Vindtrækbånd
Vindtrækbånd

For at stormsikre huset sætter vi vindgitterbånd/ vindtrækbånd op

 • Fra sokkelen op til topremmen på en tværligger
 • På kryds på væggene
 • På kryds i tagkonstruktionen
Da vi støbte sokkelen satte vi bånd ned i den våde beton som nu stikker ca. 40 cm op nu, disse bliver nu fastgjort i topremmen på en tværligger der er monteret mellem spærene med bjælkesko, de to stykker vindgitterbånd sættes sammen med en båndstrammer.
Båndstrammer
Båndstrammer
Montering af vindtrækbånd
Montering af vindtrækbånd

 

Vindtrækbånd tag
Vindtrækbånd tag

 

Vindtrækbånd kryds i ydervæg
Vindtrækbånd kryds i ydervæg

 

Vindgitterbånd ydervæg
Vindgitterbånd ydervæg

 

Der er blevet finpudset lidt med forstærkninger over vinduer og døre, det gør det også nemmere at montere gips pladerne, når vi kommer der til.

Overligger dør træskelet
Overligger dør træskelet
Overligger vinduer træskelet gør-det-selv
Overligger vinduer træskelet gør-det-selv

Følg med i næste indlæg, hvor vi skal ligge bølge eternit tagplader på huset.

Du kan også tilmelde dig nyhedsbrevet og få direkte besked når der kommer nye indlæg på bloggen.

5 tanker om “Tagkonstruktion spær og vindgitterbånd

 1. Jeg har med interesse fuldt jeres projekt. Havde i gjort nogle overvejelser mht. en anden type tagkontruktion? Her tænker jeg istedet for at bygge sadeltag og 2 skotrender kunne man havde lavet valmtag og nøjes med en enkelt skotrende?

  1. Hej Dan

   Tak fordi du læser med.

   Egentlig gjorde vi os ikke de store overvejelser, vi gik med det som vores tegner lavede. Men jo nu hvor du nævner det, så kunne et valmtag nok have set ret lækkert ud. Jeg må også erkende at vi efterfølgende har ærgret os over at vi ikke lavede loft til kip. Da lofthøjden ikke er særlig høj og vi faktisk ikke bruger loftrummet til noget opbevaring. Nu er vi bare den erfaring rigere til næste gang vi vil bygge noget 🙂

   Skønt at du kan bruge bloggen.

   Hilsen Elise og familien

 2. Har I selv været med til at beregne eller tegne taget? Jeg står selv og skal lave noget udbygning og taget i den nye bygning kommer til at gå vinkelret ind i den gamle bygning, så der skal nok laves en løsning med skotrender eller noget, og det har jeg ingen idé om, hvordan man rent praktisk gør.
  Så jeg tænker om man bliver nødt til at have håndværker eller arkitekt på her.

  1. Hej Morten,

   Jeg syntes at vi fik rigtig meget ud af at bruge en beregner hos spær-producenten samt hos tagleverandøren. Men jeg syntes bestemt at du skal tage en professionel med på råd, det gjorde vi også mange gange undervejs.

   Hilsen Elise.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *