Så er spærene kommet fra spærfabrikken, så fik vi da ellers bare lige 2 uger med regn og stormvejr, så de blev pakket pænt ind og lagt på terrændækket.
Men op kom de, vi valgte at få dem fra fabrik for at spare penge og tid, men vi må nok erkende at vi lige så godt selv kunne have lavet dem. I bagklogskabens klare lys :o)
De er lavet med 20 graders hældning. Du kan se dimensionerne på billederne nedenfor. Udover disse spær fik vi også to små til at sammenbygge til de to tage
(også kaldet et kelparti) samt et dobbeltspær/hoved spær.
I forlængelse af det eksisterende hus har vi lagt 6 spær med udhæng kun til den ene side. De sidder fast i bjælkesko på hoved spæret, to spær som er sat sammen. De er monteret på topremmen med vinkelbeslag og beslagskruer. For at holde dem på plads under monteringen satte vi lægter på som støtter.
Da vi skulle lægge spær op, løftede vi dem op så de hang omvendt på remmen. Herefter tippede vi dem op en efter en og fastgjorde dem med et vinkelbeslag, samt en afstandsliste/ lægte på toppen henover spærene efterhånden som vi fik lagt dem op, til at stabilisere dem.
Taglægterne har vi gjort fast under det eksisterende tag, så de fanger på to spær, det skulle give godt med stabilitet.
Vi er ikke helt færdige med at lave skotrender, men der er lavet klar til at ligge OSB plader, så zinken har noget at hvile på, da den ikke kan bære sig selv. Der kommer flere billeder op så snart de er færdige.
Rejsegilde
Vi har naturligvis også holdt det obligatoriske rejsegilde, på trods af at vi har været få mand på byggeriet. Det er rart at kunne vise sin påskønnelse af venner og families hjælp på sådan et gør-det-selv projekt.
Jeg var på nettet og søge lidt omkring traditionerne for et rejsegilde, de faste ting og myterne.
Første er der jo kransen, den bandt vi med grønt fra haven, lidt blomster, silkebånd og et flag selvfølgelig. Det siges at den kan hænge både vandret og lodret, men i Østdanmark ses det oftest at den hænger vandret.
Så blev venner og familie ellers inviteret og takket for deres hjælp på byggeriet. Det var en rigtig hyggelig eftermiddag med grillpølser, ribbenssandwich og øller.
Stormsikring, stabilisering med vindgitterbånd
For at stormsikre huset sætter vi vindgitterbånd/ vindtrækbånd op
- Fra sokkelen op til topremmen på en tværligger
- På kryds på væggene
- På kryds i tagkonstruktionen
Da vi støbte sokkelen satte vi bånd ned i den våde beton som nu stikker ca. 40 cm op nu, disse bliver nu fastgjort i topremmen på en tværligger der er monteret mellem spærene med bjælkesko, de to stykker vindgitterbånd sættes sammen med en båndstrammer. >>> Du kan se her hvordan vi støbte vindgitterbånd ned i sokkelen.
Der er blevet finpudset lidt med forstærkninger over vinduer og døre, det gør det også nemmere at montere gips pladerne, når vi kommer der til.
Følg med i næste indlæg, hvor vi skal ligge bølge eternit tagplader på huset.
Hej igen, jeg er lidt i tvivl om min tidligere besked gik igennem. Jeg har kigget meget på jeres spær 🙂
Hvad er tykkelsen på jeres spær? Altså målene på det træ der er brugt. Overvejer selv at bygge dem til mit projekt…
Hej Bettina,
Tak for at du læser med og kan bruge siden her til inspiration.
Jeg beklager det sene svar.
De færdigfabrikerede spær er lavet af 45×120 mm C24 spærtræ. Og de er sat med 1 meters afstand i henhold til producentens anvisninger. Der medfølger en tegning med tagspærene når man får dem leveret, der på står monteringsafstand for både spær og taglægter.
Vi har ikke valgt undertag da det ikke er et krav til eternittag, selvfølgelig kan det gøres. Men for at holde budgettet nede har vi fravalgt det. Og taget bliver jo alligevel tætnet med fugebånd hele vejen.
Jeg håber at det kan hjælpe dig på vej med dit projekt.
Hilsen Elise og familien.
Hej Elise
Jeg er lidt nysgerrig omkring hvordan i fik spærrene op. Spørger man et tømrer firma vil de jo nok sige at de skal have stillads hele vejen rundt og det er jo ret dyrt. Mvh Anders
Hej Anders,
Tak for at du læser med 🙂
Vi brugte heller ikke stilads.
Vi løftede spærene op en ende af gangen (2 mand), så de vendte på hoved.
Herefter stod vi en stor stige vendte dem op ad og fastgøre dem med vinkelbeslag.
Jeg tilføjer lidt ekstra billeder om dette i indlægget.
Jeg håber at det giver en forståelig beskrivelse.
God vind med dine egne projekter.
Hilsen Elise og familien.
Hej, super interessant projekt!
Ville lige høre hvor langt I har mellem jeres spær? Og hvorfor har I ikke valgt et undertag?
Jeg skal selv igang med et bygget projekt snart 🙂
Har du flere billeder eller guides til hvordan i lavede skotrender?
Hej Dan,
Tak fordi du læser med og spørger.
Nej det har jeg desværre ikke, den del overlod vi primært til blikkenslageren.
Hilsen Elise
Har I selv været med til at beregne eller tegne taget? Jeg står selv og skal lave noget udbygning og taget i den nye bygning kommer til at gå vinkelret ind i den gamle bygning, så der skal nok laves en løsning med skotrender eller noget, og det har jeg ingen idé om, hvordan man rent praktisk gør.
Så jeg tænker om man bliver nødt til at have håndværker eller arkitekt på her.
Hej Morten,
Jeg syntes at vi fik rigtig meget ud af at bruge en beregner hos spær-producenten samt hos tagleverandøren. Men jeg syntes bestemt at du skal tage en professionel med på råd, det gjorde vi også mange gange undervejs.
Hilsen Elise.
Jeg har med interesse fuldt jeres projekt. Havde i gjort nogle overvejelser mht. en anden type tagkontruktion? Her tænker jeg istedet for at bygge sadeltag og 2 skotrender kunne man havde lavet valmtag og nøjes med en enkelt skotrende?
Hej Dan
Tak fordi du læser med.
Egentlig gjorde vi os ikke de store overvejelser, vi gik med det som vores tegner lavede. Men jo nu hvor du nævner det, så kunne et valmtag nok have set ret lækkert ud. Jeg må også erkende at vi efterfølgende har ærgret os over at vi ikke lavede loft til kip. Da lofthøjden ikke er særlig høj og vi faktisk ikke bruger loftrummet til noget opbevaring. Nu er vi bare den erfaring rigere til næste gang vi vil bygge noget 🙂
Skønt at du kan bruge bloggen.
Hilsen Elise og familien
[…] >>Læs mere her om hvordan vi byggede tagkonstruktionen samt begyndelsen på skotrenderne. […]
Hmm Jeres overligger over døre og vinduer er ikke understøttet, håber der ikke kommer så tungt tag på og eventuelt sne, men anyway Nice byggeri vi valgte valm løsning til hvores vinkelhus
Hej René
Tak for din opmærksomhed og rosende ord :-), vi har lagt ståldrager over dørene, hvis du er interesseret kan du læse mere her.
Valmtag er også en rigtig fin løsning, vi har nu fortrudt at vi ikke lavede loft til kip.
Hilsen Elise