Støbning af fundament

Hvordan støber man en sokkel?

Tentorstål sokkel
Tentorstål sokkel

Først bukkede vi alt vores armeringsjern/ kamstål/ tentorstål, kært barn mange navne, så det passede ned i renderne, vi har boret dem ind i den eksisterende sokkel på huset. Der ligger 3 rækker med et overlap på ca. 1 m. da vi havde købt 6 m. længder, de kan også fås i 12m.

Vi har lagt dem oven på nogle brugte fliser, for at hæve stålet lidt over jorden. De er ca. 5 cm. høje. Vi bukkede dem ved at sætte den ene ende ind under en af pallerne med lecablokke og tvinge den anden op.

Foruden dem vi har lagt i bunden, kom vi også et lag stål ned i toppen af betonen da den var våd og pressede den ned ca. 10 cm. Dem bukkede vi og lagde klar til vi skulle støbe.

Armering af sokkel
Armering af sokkel

Vindtrækbånd i den våde beton.

Imens betonen var våd satte vi vindtrækbånd/ vindgitterbånd ned. Vi havde på forhånd skåret dem i passende længder på ca. 1,5 m. Og bukkede den ene ende, så den bedre kunne sidde fast.

 Vindtrækbånd
Vindtrækbånd
 Vindtrækbånd
Vindtrækbånd

De blev sat så de lige akkurat kom op på indersiden af hvor lecablokkene skulle stå, på den måde kan vi når vi får lavet træskellettet, trække et nyt vindgitterbånd henover topremmen eller spærret og spænde sammen med den fra sokkelen, med en båndstrammer, så er huset stormsikret. Den vi valgte at bruge hedder 40×2 mm.

Vindgitterbånd
Vindgitterbånd

>>>Se materialelisten til fundamentet her.

Støbning af sokkel.

Støbning af fundament
Støbning af fundament

The moment we have all been waiting for!!!

Det her var virkelig en dag hvor jeg havde sommerfugle i maven. Vi har bestilt en betonbil, ja faktisk to til at komme med færdigblandet beton til vores sokkel. Vi gør det samme når vi skal støbe selve betondækket ovenpå isoleringen.

Der var ca. 7 m3 beton på den første bil og ca. 1,5 m3 på den anden. Det gik forbavsende hurtigt. Vi havde allerede i tegneprocessen snakket om plusser og minusser ved at blande det selv og købe det færdigt. Og som i kan se blev vi enige om at alt den tid vi selv skulle ligge i at blande selv, plus venners hjælp, pizzaer, øller osv. nok hurtigt kunne gøres os hurtigere færdige hvis vi købte os til det i stedet.

Samtidig med at der blev støbt, gik vi med en stavvibrator og fjernede luftlommer i betonen og satte lecablokke i den våde beton.

Stavvibrator beton
Stavvibrator beton
Lecablokke sokkel
Lecablokke sokkel

Her kan du se videoen af da betonvognen støber vores fundament.

9 Kommentarer

 • Kenneth 4. marts 2024 at 19:50

  Hej,
  Hurtigt spørgsmål. Vi skal igennem et lignende projekt, og er lidt i tvivl om hvordan vi skal støbe op i mod eksisterende fundament / Sokkel. Hvordan har I gjort det ? har I eventuelt sat noget fugebånd i mellem ?

  Svar
  • Elise 18. marts 2024 at 21:43

   Hej Kenneth,

   Tak for at du læser med og finder inspiration 🙂
   Vi støbte bare direkte op ad det eksisterende fundament. Dog borede vi noget armeringsjern ind i det eksisterende fundament, for at bedre binde det nye sammen med det gamle.
   Samt at vi lagde lidt murepap imellem, de steder hvor kunne trænge fugt ind i den eksisterende bundrem.

   Hvis i mener at der kan opstå en kuldebro, vil jeg da anbefale noget isolering. men rådfør dig gerne hos en fagmand først 🙂

   Held og lykke med byggeriet.

   Hilsen Elise og familien.

   Svar
 • Lars Lund 15. maj 2023 at 21:41

  Selv her mange år efter jeres indlæg tror jeg mange har stor glæde af de supergode billeder og beskrivelser . Jeg er en af dem . Det er suveræn godt. Jeg fandt jer tilfældigvis ved at søge på krydsforskalling . Sikke et held . Et af de emner jeg var meget t tvivl om var bl. a om der skal fodrem hvor døre er . Ja sagde min arkitekt og det forstod jeg ikke . Nu så.jeg så det stik modsatte , der virker mere rigtigt og giver meget mere mening når mit terrændæk præcis som jeres flugter med sokkel . Kæmpe tak .

  Svar
  • Elise 16. maj 2023 at 13:53

   Hej Lars,

   Tusinde tak for de rosende ord, vi oplever også selv at der stadig er mange der har glæde af bloggen. Det er så dejligt når i alle sammen skriver og stiller spørgsmål. 🙂
   Jeg har også kun set løsningen uden fodrem ved dørene.

   God sommer fra Elise og familien

   Svar
 • Jonas Bille 15. juni 2020 at 12:27

  Hej, tak for en fremragende blog! Vedr. fundamentet, er det en beton pumpe I har brugt der eller blot et bånd? Jeg vil jo gerne undgå at skulle køre det hele :-).

  Tak

  Svar
  • Elise 16. juni 2020 at 16:16

   Hej Jonas,

   Tak for de fine ord. Vi fik leveret alt beton færdig blandet med bilen, som han så pumpede direkte ned i renden, som du også kan se på videoen her på siden.
   Jeg håber at det gav dig svar nok, vi blandede ikke noget selv, andet end til at pudse soklen med.

   Hilsen Elise

   Svar
 • Tagkonstruktion spær og vindgitterbånd - ESI Craft 30. august 2017 at 13:27

  […] spærene med bjælkesko, de to stykker vindgitterbånd sættes sammen med en båndstrammer. >>> Du kan se her hvordan vi støbte vindgitterbånd ned i sokkelen. Båndstrammer Montering af […]

  Svar
 • Hvordan graver man ud til fundament på sommerhus? 24. august 2015 at 19:48

  […] >>>Læs her hvordan vi bagefter lagde armeringsjern ned før støbningen. […]

  Svar
 • Nu skal vi berappe og pudse sokkel. - ESI Craft 4. august 2015 at 14:13

  […] >>> Læs mere her om hvordan sokkelen er bygget op. […]

  Svar

Tilføj en kommentar