Byg selv trappe i træ

Byg selv trappe i træ


Nu hvor pooldækket er færdigt skal man jo også kunne komme derop, så her kan du læse og se hvordan vi byggede en trappe i træ med to trin.


Første skridt er altid planlægning


Jeg elsker at tegne og har en lille arkitektdrøm i maven, som flittigt bliver brugt når jeg planlægger nye gør det selv projekter.
Jeg lavede et udkast af flere modeller, både med 5 og 3 kanter, men endte op med den trekantede model, nok mest fordi jeg var træt af at skære, men også fordi trædefladen var størst her.


Jeg undersøgte i bygningsreglementet hvad det anbefalede trædemål til trappetrin skulle være og arbejde ud fra det.
Et trin skal have en maksimal højde på 18 cm og minimum dybde på 28 cm.
Da mine terrassebrædder jo måler 14,5 cm, passede det helt perfekt med to brædder som trindybde og højden blev et bræt på højkant + et bræt på trinnet som ialt gav 17,3 cm.

Skitse til trappe i træ
Skitse til trappe i træ


Ramme til trappe i træ


Jeg valgte at lave en træramme med 45×145 mm tryk.imp. reglar (reklamelink), skruet sammen med 6×100 mm skruer. Som så herefter kunne beklædes med terrassebrædder (reklamelink).


Første ramme til det nederste trin bestod bare i den ydre ramme, samt nogle understøttere til næste trin. Rammen til trin to, fin også en støtte på bagkanten, så den kunne hvile ned på det første trin.


Og igen blev min smigmåler (reklamelink) brugt flittigt, den ligger ved siden af kassen med skruer på billedet herunder.
Med den kunne jeg lave præcis samme vinkel på smiget på begge trin og efterfølgende også på terrassebrædderne.
Man kunne selvfølgelig også bare lade saven stå i samme indstilling, men i farten får man hurtigt rykket på den og så er det rart at have vinklen liggende klar.


>> Her kan du læse mere om hvordan vi byggede bundrammen til terrassen

Bundramme til trappe i træ
Bundramme til trappe i træ
Ramme til trappe i træ
Ramme til trappe i træ 2 trin
Ramme til trappe i træ
Ramme til trappe i træBeklædning af trappe i terrassebrædder


Herefter satte jeg terrassebrædderne på rammen, jeg lavede et udhæng på 2 cm når der også var sat et bræt på højkant, da vi på sigt gerne vil have en LED lysslange til at sidder under trinnet til at give indirekte belysning om aftenen.

Samlingerne på trappen er lavet på samme måde som på selve terrassen, hvor de brædder der støder op til et bræt på tværs, er skråt skåret med 10 grader, så bliver samlingerne flottere. Dog har jeg på trappen også skruet ned lige fra oven på brædderne der danner rammen da de bliver belastet noget mere yderligt. Monteret med en Essve værktøj (reklamelink).

Tværsnit af brædderne
Tværsnit af brædderne


Det færdige resultat af trappen på billedet herunder, mangler godt nok at få brædderne på højkant, fordi vi løb tør for træ. Men den fungerer upåklageligt.
De to trin er ikke fastgjort til hinanden, men de rokker sig ikke ud af stedet, grundet vægten fra den massive ramme.


På billedet her kan du også se lidt af mit opbevarings projekt med skuffer under pooldækket. Det skriver jeg mere om i næste indlæg her på bloggen.

>> Læs mere her om hvordan vi lavede pooldækket.

Beklædning af trappe
Beklædning af trappe
Første trin færdigt
Første trin færdigt
Byg selv trappe i træ
Byg selv trappe i træ

Ingen kommentarer

Tilføj en kommentar