Nu kommer der størrelse på huset
Så er vi endelig i gang med opbygningen af træskelettet til sommerhuset. Vi har fået leveret materialerne og er godt på vej.
Første skridt var at få renset toppen af lecablokkene helt pæn og ren, rette lidt til på højden af pudslaget, så bundremmen kom til at stå 100 i vatter.
Derefter har vi rullet murpap ud, så det flugter med yderkanten af sokkelen.
Til at fastgøre bundremmen til sokkelen har vi valgt at bruge karmdybler, man kan også sætte gevindstænger ned i blokkene som så fæstes med skive og møtrikker. Det smarte med karmdyblen er at der kun lige skal bores et hul med en borehammer (boret var ca. 30 cm langt) og derefter bankes dyblen bare ned til den er ca. 5 cm over overfladen, det sidste stykke skrues den ned med en skruemaskine.
Værktøjet
Til alt det skærearbejde der er med at lave et træskelet, kan det godt anbefales at have et godt stykke værktøj, her kan jeg varmt anbefale Milwaukee. Vi er meget begejstret for deres maskiner, vi har brugt kap-/geringssav, rundsav og en 12V bore/skruemaskine med 4 Ah batteri, den har snildt klaret en hel dag uden problemer.
Forberedelse er det halve arbejde
Vi var først nød til at lave et “lille” hul i beklædningen af det eksisterende hus for at have noget at sætte skelettet fast i. Derefter kunne vi ligge bundremmen ud, fastgøre den og begynde at sætte væggene op. Vi har taget højde for at når en gipsplade (120x240cm) skal monteres i hjørnerne, skal kanten skæres af (ca. 5cm), så man ikke starter med en kant der er beregnet til at spartle ud. Så afstanden mellem træet er forskellige hele tiden, men de ligger mellem 50-55 cm. Vi har også beregnet at der i hjørnerne skal sættes ekstra lægter op, så der er masser af træ at fastkøre gipspladerne i, vi vil montere 2 lag gips.
For at gøre det nemmere for os selv, har vi lavet en optegning af hvert enkelt stykke træ, så vi har et bedre overblik når der skal sættes gipsplader op, og senere skillevægge. Tegningerne har jeg lavet i Adobe Illustrator.
Det er også allerede nu vigtigt at tage stilling til hvor præcist vinduer og døre skal sidde og hvad de nøjagtige mål på dem bliver. Selvfølgelig er træ et taknemmeligt materiale at arbejde med, så skulle der ske ændringer er det nemmere at gøre i træ end metal fx
Vi har valgt at bruge 45x170mm spærtræ, det er mere end hvad standarten for et sommerhus er. Men vi vil gerne isolere det godt, så med det her træ, bliver der plads til 165mm isolering i væggene.
Gode tips
- Sørg for at have en god tømmervinkel til at lave markeringer, det er nemmere at arbejde med når man er flere om at holde om montere træet
- Hav også rigeligt med tommestokke og blyanter på lager
- Vær ikke mere end 2-3 mand om opgaven, der bliver hurtigt for mange kokke
- Altid ny opladet batteri klar til skruemaskinen
- Hav et godt langt vaterpas, ca 1 m. De små er ikke nøjagtige på så lange brædder
- Køb ekstra bits til beslagskruerne
- Giv topremmen en stor skrue ned oppefra til at holde væggen, sæt derefter beslag på
- Et godt målebånd på ca. 5 m.
- Lav en målepind, der svarer til en gipsplade, det sparer nogle opmålinger.
- Lav ca. 1 cm luft til vinduesrammerne, så der er plads til lidt isolering.
- Husk ingen bundrem der hvor døre og vinduer går helt ned til sokkelen, kun murpap
- Pas på ikke at lave huller i radonspærreren
- Hold øje med at det hele er i vatter, pas på med brædder der slår sig meget
- Tag højde for at klingen på en kap-/geringssav “æder” ca. 1mm af træet ved skæring
- Brug lægter til at afstive/holde væggene på plads
- Man kan evt. lade topremmen stå på højkant, ved at skære en slidt ind i træet til den, det gør konstruktionen meget stærkere.
Lidt flere billeder af træskelettet
Vores døråbninger er ca. 150 cm brede, så som en ekstra sikring, har vi lagt et stykke u-stål ind.
I næste indlæg kan du læse mere om opsætning af tagspær, så hold dig opdateret med mit nyhedsbrev.
Er der ikke billeder mere på sommerhus bloggen ?
Hej Morten,
Jeg beklager, der var lidt bøvl med en systemopdatering. Billederne er tilbage nu.
Hilsen Elise
Tak for deling af jeres projekt som ser godt ud. Jeg studser dog over at I brugt karmdyvler til fæstning af husets skelet? Er ikke byggesagkyndig, men synes blot at ha’ læst der er krav om at bruge gevindstænger med forankringsmasse bl.a. ift. forsikringspørgsmål – eller dækkes man ind ind med nedstøbte hulbånd som vindsikring? Står også over for at skulle lave en mindre tilbygning på kolonihaven så del gerne viden herom for karmdyvler er da umiddelbart både billigere og lettere end rustfri gevindstænger mm 🙂
Hej Mads,
Tak for dit spørgsmål og for at du læser med.
Du har helt ret, på mindre bygninger under 8 m2 vil dyblerne være nok. Men for byggerier der er større skal der samtidig anvendes vindtrækbånd, som er fæstnet nede i fundamentet eller alternativt monteres med nedstøbte gevindstænger.
Jeg har netop her i sommer haft fornøjelsen af at bidrage med billeder fra vores byggeri til en artikel om netop dette i “Gør-Det-Selv” bladet nr. 10/2022
Jeg håber at dette gav dig svar og mod på byggeriet med kolonihaven.
Hilsen Elise og familien
Hej Elise
Kunne godt tænke mig at vide hvor det er beskrevet at under 8 m2 er det nok med karmdybler, jeg har på konstruktøruddannelsen lært at alle bygninger skal sikres ned i fundamentet.
Hilsen Anders Nordtorp
Hej Anders,
Tak for dit spørgsmål, jeg må indrømme at det er fra en artikel i Gør-det-selv magasinet 2022, der står dog ingen kildehenvisning. Og jeg kan heller ikke finde det oplyst andre steder. (Alternativt fjerner jeg det gerne fra mit indlæg, da jeg helt vil kunne stå inde for det jeg skriver)
Vores tilbygning er dog sikret mod laster med vindtrækbånd i fundamentet, der går op over topremmen af træskelettet. Karmdyblerne er udelukkende for fastgørelse af bundremmen til fundamentet.
Hilsen Elise
Hej,
super fed blog!
Du skriver at i rettede soklen så bundremmen kom 100% i vatter.
Hvordan rettede i højden?
Hej Martin,
Tak for de rosende ord.
Dejligt at du læser med.
Jeg mindes at vi brugte en vinkelsliber til at tilpasse højden, de steder hvor der lå lidt overskud af beton.
God sommer, hilsen Elise og familien
Hej. Fed blok. Vi er ved at bygge til vores sommerhus. Har du et billede af samling af spær på gammel og ny bygning. Mvh uffe
Hej Uffe,
Tak for din feedback. Dejligt at du læser med.
I indlægget med tagkonstruktion er der nogle få billeder.
Men vi tog tagpladerne af det gamle hus og lagde taglægterne indover samlingerne på de nye og gamle spær. Ca 5 meter vil jeg tro.
Hilsen Elise og familien
Hej igen!
Kan læse du skriver at standarten for et sommerhus er mindre end det i brugte til skelettet (45×170). Hvad er standart? Kender du evt. en side hvor man kan se disse oplysninger!
Et andet spørgsmål… hvor langt er der igennem jeres karmdybler i soklen?
Virkelig god beskrivelse du har lavet af projektet på din side!!!
Hej Bettina,
Jeg beklager det sene svar.
Standarterne kan du finde i bygningsreglementet BR18, da vi byggede var det dog BR15 der var gældende.
Rockwool har også en lidt mere visuel oversigt her.
Jeg håber at det kan give dig svar, der står rigtig mange gode og vigtige ting i BR18.
Hilsen Elise og familien.
Karmskruet i leca-blokke dur ikke!
Gevindjern skal føres igennem leca-blokkene og støbes ind i fundablokkenes beton.
Hej
Hvad har i gjort for at sikre fugtgennemtrænging ved karmskruerne i bundrammen ?
mvh.
Hej,
Tak for interessen og spørgsmålet. Vi har ikke gjort noget særligt i forhold til dette. Hvis du har et godt råd, lytter jeg med glæde.
Hilsen Elise og familien.
[…] bunden ud af nogle 10 l. murespande og skruede dem fast på en OSB plade vi havde i overskud fra husbyggeriet. Herefter satte vi stolperne ned og fastspændte dem til et bræt med skruetvinger, så de var i […]
Kunne du fortælle hvem der har lavet tegningerne og fået dem godkendt i kommunen samt hvad dette kostede. Jeg har fået en arkitekt til at tegne et hus men mangler selve konstruktionstegningerne evt med statistiske beregninger.
Hej Niels,
Hvor dejligt at du læser med.
Vi fik en god ven til at lave tegningerne, jeg mener at vi sammenlagt brugte 5-6.000 kr. på tegninger incl. godkendelser.
Det kan godt betale sig at få dem tegnet af nogen som ved præcist hvad kommunen har brug for af oplysninger, det var vore oplevelse at behandlingen gik meget hurtigere af den grund.
Jeg håber at du kan bruge svaret og at du får lavet et lækkert hus.
Hilsen Elise og familien.
Hej Ellise, Thank you so much for sharing this informative memo. We are about to do a very similar project near Copenhagen, and your photos and descriptions are very helpful. One quick question, I am not sure if I see the size of your vinkelbeslag. They look like 90x65x90, right? DId you give size 105 a consideration? Best, Hamid
Hi Hamid,
Thank you so much for following our project. I’m glad to read that the blog can give you some inspiration.
If you look at the materiallist here, you can see the size of the “vinkelbeslag”. They were 90x90x1,5 mm.
We wich you the best of luck with the building project.
Best regards from Elise & the family
[…] Opbygning af træskelet til sommerhus. 4 år siden […]
Hej
Det er et super flot byggeri og en fantastisk guidet tur i giver igennem jeres projekt.
Jeg ville lige spørge hvor lang tid i brugte på at opbygge henholdsvis fundament og skelet? Vi skal nemlig selv igang til sommer og vi har svært ved at vurdere hvornår vi skal gå igang
Hej Kalle,
Tak for at du følger med og kan bruge bloggen.
Vi brugte knapt en måned på fundamentet, fra første spadestik til det færdigstøbte resultat. Mest grundet tørretid.
Træskellettet var oppe på to dage og spærene tog også to dage.
Det lyder spændende med jeres byggeri. God arbejdslyst 🙂
Hilsen Elise og familien
Er i færdig med at bygge mvh chr
Hej Christian.
Ja vi blev færdige i september 2016, efter 1 1/2 år med Non stop fritids byggeri. Jeg er ved at indhente det på bloggen:-)
Læs endelig med. Er du selv blevet færdig med dit byggeri?
Hilsen Elise og familien
[…] Træskelettet er sat med ca 60 cm afstand, som reglerne foreskriver, det gør det samtidig meget lettere at isolere uden alt for mange tilskæringer. Her på billedet er der sat to lag isolering op, en 70mm og en 95 mm. Jeg syntes personligt at det var nemmest at måle ud med tommestokken først og stå ved nogle arbejdsbukke og skære, i stedet for at tage isoleringen med hen og skære til på stedet. Det bedste resultat opnåede vi ved at skære isoleringen ca. 1 cm bredere end det stramme mål, på den måde sidder det fast uden at man kommer til at mase det ind. […]
Hej Elise
Må jeg spørge dig omkring tegningen af træ skelettet.
Er der regler om hvor stort afstand der skal være i mellem mv. ?
Med venlig hilsen
Frk. Andersen
Hej Frk. Andersen
Der er naturligvis regler der skal overholdes, derfor fik vi lavet tegningerne af en professionel.
Dejligt at du læser med.
Hilsen Elise og familien
Hej Elise
Det var mere din optegning du havde lavet i Adobe ? Er det en tegning af skelettet da det er bygget, eller er skelettet bygget efter din tegning 🙂 Og hvis det er sidst nævnte, er det så den professionelle tegner der har oplyst om at der skal være XX cm i mellem hver spærtræ ?
Og tak for billederne og fif, de har givet meget inspiration og vished om at vi ikke er helt forkert på den :).
Mvh
Frk. Andersen
Hej Frk. Andersen
Tegningen har jeg selv lavet efter væggen er sat op, for at danne mig selv et overblik, både til montering af gips plader, samt hvis vi en dag skal montere noget større i væggene. Vi har bl.a. lavet forstærkninger de steder hvor vi ved at der skal stå store skabe, og varmeunit der skal hænge på væggen.
Mig bekendt må der max være 60 cm center til center på stolperne, så passer de som regel også lige med en plade isolering, det er ret praktisk, så man sparer skærearbejde i isoleringen.
Dejligt at du/ i kan bruge bloggen som inspiration 🙂
Hilsen Elise og familien
[…] >> Du kan læse mere her om hvordan træskelettet blev opbygget. […]